BSU-sparing til egen bolig

Egen bolig er for mange den ultimate drømmen. Det er en meget god følelse når dagen kommer og man overtar nøklene til sitt eget hus eller leilighet. Slutt er det på å betale store summer hver måned i husleie uten at man har noe igjen for det. Endelig eier man sin egen eiendom og alle avdrag man betaler er det man selv som tjener på. Gevinst fra prisøkning er også bare ditt. Nettopp prisøkningen er grunnen til at mange ønsker å kjøpe egen bolig. De siste 15 årene har boligmarkedet i Norge hatt en enorm økning og det kan være meget gode penger å tjene, som igjen kan se en kjøpe større, dyrere og bedre bolig. Tidligere var det meget dyrt å skulle kjøpe bolig og man måtte betale rente på både syv- og åtte prosent på lånet. Slik er det ikke i dag og alle som kan kjøpe i disse dager vil nyte godt av en rekordlav styringsrente som ser en betale så lite som 2,3 prosent i renter. Nå er det selvsagt ingen grunn til å tro at renten vil forbli så lav for alltid, men mye tyder på at vi kommer til å ha en meget lav rente i mange år fremover, så nå er et meget godt tidspunkt å kjøpe på. Det er om du har egenkapital på minimum 15 prosent.

Krav til egenandel

I dag er det et krav om at alle kan stille minimum 15 prosent i egenkapital om de skal kjøpe sin første bolig. Det kan virke brutalt at man må stille med så mye penger selv, men det kravet bunner ut i et behov for å dempe prisveksten på boliger i Norge som de siste årene har vært unaturlig høy. Så ser man slik på det er kravet innført for å gi flest mulig personer muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Skal man i dag kjøpe bolig til 2 millioner kroner må man altså stille opp med 300.000 kroner i egenkapital for at banken skal kunne hjelpe med resten. Dette er for mange mye penger og boligdrømmen kan virke uoppnåelig for mange, men det finnes tiltak man selv kan gjøre for å komme langt nærmere målet.

Sparing og BSU

Sparing til bolig er noe man burde starte med så tidlig som mulig i livet. Enkelte begynner allerede i konfirmasjonsalder og setter det meste av pengegaver på en BSU-konto. BSU står for “Boligsparing For Unge”. Det er en løsning de aller fleste banker tilbyr og man kan spare penger på en BSU-konto fra man er 0 til 33 år. Med andre ord kan ens foreldre åpne en slik konto i det man er født. Reglene for BSU er at man hvert år kan spare opp til 25.000 kroner og i tillegg få skattefradrag på 20% på det årlige innskuddet opp til 5.000 kroner. Det vil si at i tillegg til det du sparer på kontoen får du 5.000 kroner ekstra hvert år som du kan sette rett inn på kontoen neste år. Totalt kan du spare opp til 300.000 kroner på BSU, noe som vil si at du har egenkapital nok til en bolig på opp til 2 millioner kroner.

Nå kan det selvsagt virke overdrevet å skulle spare til bolig helt fra fødsel, eller konfirmasjon for den del. Man er ung og bolig er det siste man egentlig tenker på, men om man starter sparingen i en alder av 14 år og setter inn det meste av pengegaver fra konfirmasjon på BSU, vil man når man er rundt 20 år og i jobb, bare trenger å spare 1.500- til 2.000 kroner hver måned, så vil man ha 300.000 i en alder av 33 år. 1.500 kroner er ikke mye penger og de aller fleste som er i jobb vil kunne klare det om de bestemmer seg. For å si det slik, en kaffe mindre hver dag på vei til jobb, eller to halvlitere mindre hver uke og man har bare der spart nesten 1.000 kroner hver måned.